"The word prana assumes the quality of "livingness"
- Swami Niranjan

Yoga Retreat 22-28 juni
Prana & Pranayama

Prana är subtil vital energi som genomströmmar allt. Det är en kraftfull och finkänslig energi som styr allt från fysiska rörelser och processer till tankar och känslor. Det är prana som ger kroppen impulsen till att andas, som startar de elektriska impulserna som får hjärtat att slå, som får idéer att blomstra, som väcker tankar och känslor.

Tyvärr blockeras ofta prana på grund av fysisk, mental eller emotionell stress. Vi kan till exempel uppleva smärta i kroppen, tankar fastnar i ett ekorrhjul och upprepar sig, känslor blir negativa och tynger sinnet. Med hjälp av pranayama kan vi lösa upp dessa blockeringar så prana igen flödar fritt.

Pranayama vilket betyder kontroll & expansion av prana, används i yoga för att lära känna, förstå och frigöra prana. Pranayama är ett samlingsnamn för de andningstekniker som används i yoga och som också utgör en mycket viktig del i yogautövandet. Efter utövandet av pranayama, när prana börjar flöda fritt, kan meditation uppstå spontant.

Under denna kurs får du lära dig flera andningstekniker som du kan använda i vardagen för att frigöra och öka flödet av prana, energi, i kropp och sinne.

Ur kursens innehåll

Vi kommer under veckan praktisera klassisk Satyananda Yoga med:

  • Asana (kropprörelser & positioner) för att förstå kroppens möjligheter och behov.
  • Pranayama (andningstekniker) för att frigöra prana (energi).
  • Yoga nidra (liggande avslappnings- & meditationsteknik) för att lösa upp djupare blockeringar i kropp och sinne.
  • Meditation (sittande) för att lära känna och förstå sinnet.
  • Karmayoga - osjälviskt arbete med en meditativ attityd
  • Kirtan & mantra – för att stilla sinnet
  • Mouna (tystnad) i 3 dagar
  • Medveten närvaro (mindfulness)

Tid för reflektion och tystnad

Du får egen tid som kan användas till promenader i fin natur, bada i svalkande sjöar eller vila i den vackra trädgården så du kan smälta och reflektera över det du varit med under klasserna.

Vi praktiserar tystnad varje dag mellan kl 20 – 9 samt i tre hela dagar. Istället för att låta den energi som förlösts av yogaövningarna vi gör försvinna genom att prata och socialisera så får den istället med hjälp av tystnad gå djupare in i var och en. Blockeringar kommer då att förlösas och den inneboende kunskapen och kontakten med vårt inre utvecklas.

“The greatest lesson we have to learn is the lesson of life. And this becomes available to us when we decide to step out of our routine existence and adopt different ways of living, even if it is only for a short time. One of these ways is ashram life, where you can experience a life that is diametrically opposite to yours, where you can learn how to deal with different situations and different people, and at the same time learn how to deal with yourself.”
Swami Satyananda

Praktisk info
Tider: Måndag 22 juni kl 15.00 – söndag 28 juni kl 13 (lunch serveras 13 för den som vill)
Plats: Satyananda Yoga Kursgård, strax utanför Bollnäs, Hälsingland.
Pris: 5.400:- inkl. kost och logi.
Kursledare: Lena JayAtma Setterwall

Anmälan

För mer info om hur vi behandlar dina uppgifter läs här

Ungefärligt Schema

6.00 – 8.00 Yoga på mattan
8.30 – 9.15 Frukost
9.30 – 10.30 Föreläsning & inspiration
10.45 – 12.45 Karmayoga
13.00 – 13.45 Lunch
13.45 – 16.30 Fri tid
16.30 – 18.00 Yoga på mattan
18.30 – 19.15 Middag
20.00 – 21.00 Mantra och kirtan