"Any effort in the direction of yoga never goes in vain; even a little yogic practice will bear fruit… Even a little practice for a short period will give more strength, more peace, more joy and more knowledge."
Swami Sivananda

När du sätter dig ner för att meditera, vad händer då? Blir det helt tyst och stilla inom dig så du får vila från alla tankar? Om inte, har du ork och tålamod att sitta stilla tills det blir alldeles tyst och stilla inom dig?

När jag sätter mig för att meditera och kroppen blir stilla märker jag hur mycket det rör sig i huvudet. Hur ofantligt mycket tankar som finns inom mig. Glada tankar, tråkiga tankar, tankar som skrämmer, vackra tankar, sköna tankar, fula tankar, äckliga tankar... Allt möjligt och omöjligt. Att tankarna kommer är en del av att träna meditation. Vi kommer inte till en början att uppleva det där lugnet, tystnaden och stillheten det pratas om. Vi kan i allra första början av vårt meditationsutövande uppleva en stillhet, men det är inte den där djupa stillheten och tystnaden som inte störs av något annat. Börjar det bli obehagligt i kroppen eller uppstår det en impuls att röra sig så rör vi kroppen och kommer ur tillståndet vi är på väg in i. Eller om tankarna blir för påfrestande så ger vi upp och gör något annat. När kreativiteten tar fart är det lätt att avbryta sittandet och istället börja agera på den. Det är dock värt att fortsätta att träna på att sitta kvar, sitta igenom allt, både positivt och negativt, upplyftande och nedlåtande.

Läs hela inlägget »
Trataka på en ljuslåga Trataka på en ljuslåga

Trataka – stadig blick är en fin och uppskattad koncentrationsövning att göra i höst- och vintermörkret. Vi kan använda vilket objekt som helst att titta på med en stadig blick. Vanligt är att vi använder ett levande ljus eftersom en ljuslåga är något som naturligt attraherar oss.

Trataka kan hjälpa vid insomningssvårigheter. Praktisera den 10-15 minuter innan du lägger dig. Det är en bra metod för att rensa tankar och problem vi samlat på oss under dagen. Många upplever att humöret påverkas positivt när de praktiserar trataka med ett levande ljus. Det blir som en mild form av ljusterapi som förutom att lyfta humöret också kan påverka dygnsrytmen positivt. Trataka påverkar tallkottkörteln och hypofysen vilket i sin tur påverkar hormonutsöndringen. Melatonin är ett hormon som produceras i tallkottkörteln och är viktigt för vår dygnsrytm och vi behöver melatonin för att somna och sova gott. När mörkret kommer såhär års är det många som inte får tillräckligt med dagsljus vilket i sin tur påverkar humöret och sömnen. Om du då praktiserar trataka regelbundet så kan det hjälpa.

Läs hela inlägget »

En tyst stilla sommarmorgon på sjön.

” There is no noise in the world, there is no silence in the Himalayas. All is within”
Swami Satyananda

Det här kan vi känna igen. Ibland kan vi befinna oss på världens tystaste plats men vi hör inte tystnaden, vi känner inte lugnet, för sinnet är uppjagat och stressat. Ibland befinner vi oss på en plats med massor av oväsen och ett fullständigt lugn och närvaro infinner sig.

Enligt yoga kan vi uppleva inre tystnad och stillhet på vilken plats och i vilken situation som helst.
Men hur gör vi?
Ett sätt kan vara att varje dag ge di själv minst en stund då du släpper allt annat och blir stilla och lyssnar på tystnaden, stannar upp och upplever stillheten.

Läs hela inlägget »

I Satyananda Yoga finns en serie enkla övningar som har en mycket djupgående effekt på den fysiska kroppen som leder, muskler, ligament och nerver. Dessa övningar påverkar inte bara den fysiska kroppen utan också de energibanor (nadi) och energicentra (chakra) som transporterar energi till de olika inre organen och som påverkar psyket. Blockerad energi kan upplevas som spända muskler, men också som stress eller utmattning. Dessutom påverkas också hjärnan genom att den avslappning som uppstår i kroppen skickar avslappningsimpulser till hjärnan som då också slappnar av. Swami Niranjan berättar om en studie som gjorts i USA som visat att minnet förbättras av att praktisera dessa övningar.

De heter Pawanmuktasana vilket betyder energifrigörande övningar. De delas in i tre serier och de löser upp djupt liggande blockeringar och spänningar och frigör därmed energi. De kallas ibland också för Sukshma Vyayama, vilket betyder subtil träning. Det säger en del om dem. De är subtila vilket betyder att de är enkla att utföra och kan utföras av alla. De har också en subtil djup effekt på hela kroppen.

Läs hela inlägget »

Min lärare Swami Niranjan berättar om fyra nivåer av engagemang i yoga. Dessa är:

  • Yogautövande
  • Yogasadhana
  • Yogisk livsstil
  • Yogakultur

Yogautövande är när vi utför yoga för vår egen skull, t.ex. för vår hälsa, för att bli mjuka i kroppen, för att kunna hantera stress, för att stilla sinnet, för att bli starka, smidiga och snygga. Vi går på kurser en gång i veckan och kanske utövar vi också några av övningarna hemma. På den här nivån befinner sig de flesta idag.

Läs hela inlägget »
© Lena JayAtma - När jag fotograferar är jag i fullständig närvaro med det jag fotograferar. Se fler bilder på Instagram @jaya_atma eller under Lenas foto © Lena JayAtma - När jag fotograferar är jag i fullständig närvaro med det jag fotograferar. Se fler bilder på Instagram @jaya_atma eller under Lenas foto

Nyckelordet i det jag skrev om i förra inlägget, och i all yoga, är att bli medveten. Det är när vi stärker vår förmåga att vara medvetet närvarande (mindful) i stunden som vi bättre kan ta tillvara på glädjestunderna. När vi ökar förmågan att vara medvetet närvarande hela tiden blir vi förstås också medvetna om de olika känslor som påverkar oss negativt. Det är lika viktigt att bli medveten om dem som det är att bli medveten om de stunder och känslor som påverkar oss positivt. Om vi vill förändra ett negativt känslotillstånd eller negativt beteende till positivitet behöver vi först bli medvetna om det.

Läs hela inlägget »

Lycka, vad är det? En massa hormoner i kroppen, en känsla eller en andlig upplevelse? Eller allt detta? Är det något jag råkar ut för om jag har tur?

Vad gör dig lycklig? När är du lycklig?

De flesta av oss behöver något för att vara lyckliga. Vi är lyckliga när vi känner doften av kaffe och vi vet att vi har en ledig dag framför oss.
Vi blir glada av att höra barn skratta.
Vi känner lycka när någon vi älskar också älskar oss tillbaka och visar det.
Vi känner glädje när vi får den där saken vi länge längtat efter eller sparat till.
Alla dessa tillfällen är fantastiska och bra att vi kan ta tillvara på. Det är också helt naturligt att vi känner lycka över dem

Läs hela inlägget »

Tigern – Vyaghrasana är en övning jag på sista tiden praktiserat en del. Det känns väldigt bra för ryggen och bålen. Att stärka rygg och kärnan i bålen är väldigt bra för balansen i kroppen. När jag gör denna regelbundet upplever jag en härlig styrka i kroppen.

Nedan får du beskrivning på hur du kan göra övningen själv hemma. Har du gått en kurs i yoga är det ganska lätt att praktisera utifrån en textbeskrivning, annars kan det vara bättre att först gå en kurs med en erfaren lärare.

Läs hela inlägget »
Satyananda Yoga kursgård & ashram utanför Bollnäs Satyananda Yoga kursgård & ashram utanför Bollnäs

Swami Niranjan delar med sig av sex förhållningssätt vi kan kultivera när vi vill införa karmayoga som en del av vardagen. Det ena förhållningssättet leder oss in i nästa.

  • Se att alla händelser, all karma, allt agerande är ett tillfälle till att lära sig, växa och utvecklas.

Varje situation i livet kan vara en möjlighet till att växa som människa. .

Läs hela inlägget »
Satyananda kursgård & ashram Satyananda kursgård & ashram

När jag kom tillbaka till Sverige efter att ha spenderat 3 månader på Bihar School of Yoga i Indien fick jag frågan; "Hur mycket yoga har du gjort nu då?" Jag svarade spontant, "Inte mer än vanligt?" Sen funderade jag på frågan och mitt svar.

Vad tänker vi när vi ställer en fråga som denna? Ofta är det "Hur mycket tid har du spenderat på yogamattan och gjort asana, pranayama och meditation?" Mitt svar "Inte mer än vanligt" refererade till detta. Jag har inte under dessa tre månader gjort mer av den delen av yogautövandet än vad jag gör dagligen hemma. Men det jag har fått praktisera väldigt mycket mer på är att leva yoga. Vad innebär det då? Jo jag har bland annat praktiserat karmayoga.

Läs hela inlägget »

Artiklar

Senaste kommentarer

  • Kristina Kjellberg » Stadig och stilla:  ”Ska man ställa någon klocka eller hur gör man med tiden när man ska göra det sjä..”

  • Kerstin » Medveten närvaro:  ”Första juni, vilken fantastisk sommar vi har. Att börja morgonen med att sitta u..”

  • Whera Nyvell » Medveten andning:  ”Ack, så bra att bli påmind om den medvetna andningen som ett fantastiskt redskap..”

  • Gunnar » Medveten närvaro:  ”Fint skrivet och en bra beskrivning på det första steget. Tack för du delar me..”

  • Kerstin » Tigern - Vyaghrasana:  ”Vi som yogat i Rejmyre i kväll har bland många andra stärkande asanas praktisera..”