"No silence in Himalayas"

En tyst stilla sommarmorgon på sjön.

” There is no noise in the world, there is no silence in the Himalayas. All is within”
Swami Satyananda

Det här kan vi känna igen. Ibland kan vi befinna oss på världens tystaste plats men vi hör inte tystnaden, vi känner inte lugnet, för sinnet är uppjagat och stressat. Ibland befinner vi oss på en plats med massor av oväsen och ett fullständigt lugn och närvaro infinner sig.

Enligt yoga kan vi uppleva inre tystnad och stillhet på vilken plats och i vilken situation som helst.
Men hur gör vi?
Ett sätt kan vara att varje dag ge di själv minst en stund då du släpper allt annat och blir stilla och lyssnar på tystnaden, stannar upp och upplever stillheten.

Yoga säger att medvetande och energi alltid följs åt. De är som sidorna på ett och samma mynt. Dit medvetandet går, går också energi (prana). Det betyder att det vi uppmärksammar är det som vi också lägger vår energi på. Ju mer energi vi lägger på något så kommer det att växa. Lägger du mycket uppmärksamhet och energi på oro, så växer den. Lägger du mycket uppmärksamhet och energi på din trädgård så frodas den. Lägger du mycket uppmärksamhet på att känna smärta i kropp eller psyke så känner du den mer. Lägger du mycket energi på kärlek så ökar den.

Det svåra är förstås att verkligen anamma detta och leva efter det. Det är inte så lätt att bryta invanda mönster. Men träning ger färdighet. Det viktigaste i alla yoga är medveten närvaro. Genom att träna vår förmåga att vara medvetet närvarande så kan vi upptäcka var vi lägger vår uppmärksamhet.

Det andra lika viktiga i yoga är att acceptera oss själva precis så som vi är och inte försöka vara någon eller något annat än det vi är just nu. Är du rädd så acceptera det. Är du full av kraft, acceptera det. Är du trött, acceptera det. Är du modig, acceptera det.

Stanna upp en stund varje dag. Uppmärksamma tystnaden och stillheten. Stanna med den, känn hur den växer. Acceptera det du känner, vad det än må vara. Gör detta så ofta du kan och vill, men minst en gång om dagen. Ju oftare du tränar desto lättare blir det.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Kristina Kjellberg » Stadig och stilla:  ”Ska man ställa någon klocka eller hur gör man med tiden när man ska göra det sjä..”

  • Kerstin » Medveten närvaro:  ”Första juni, vilken fantastisk sommar vi har. Att börja morgonen med att sitta u..”

  • Whera Nyvell » Medveten andning:  ”Ack, så bra att bli påmind om den medvetna andningen som ett fantastiskt redskap..”

  • Gunnar » Medveten närvaro:  ”Fint skrivet och en bra beskrivning på det första steget. Tack för du delar me..”

  • Kerstin » Tigern - Vyaghrasana:  ”Vi som yogat i Rejmyre i kväll har bland många andra stärkande asanas praktisera..”

Bloggarkiv