Energifrigörande övningar

I Satyananda Yoga finns en serie enkla övningar som har en mycket djupgående effekt på den fysiska kroppen som leder, muskler, ligament och nerver. Dessa övningar påverkar inte bara den fysiska kroppen utan också de energibanor (nadi) och energicentra (chakra) som transporterar energi till de olika inre organen och som påverkar psyket. Blockerad energi kan upplevas som spända muskler, men också som stress eller utmattning. Dessutom påverkas också hjärnan genom att den avslappning som uppstår i kroppen skickar avslappningsimpulser till hjärnan som då också slappnar av. Swami Niranjan berättar om en studie som gjorts i USA som visat att minnet förbättras av att praktisera dessa övningar.

De heter Pawanmuktasana vilket betyder energifrigörande övningar. De delas in i tre serier och de löser upp djupt liggande blockeringar och spänningar och frigör därmed energi. De kallas ibland också för Sukshma Vyayama, vilket betyder subtil träning. Det säger en del om dem. De är subtila vilket betyder att de är enkla att utföra och kan utföras av alla. De har också en subtil djup effekt på hela kroppen.

De rekommenderas för sjuka och sängliggande. Men de är minst lika viktiga för den som är stark och frisk för att bibehålla balansen. I en yogautövares liv bör dessa övningar utövas regelbundet. Swami Niranjan rekommenderar att de utförs varje dag i en månads tid var sjätte månad för att bibehålla balans i kropp och sinne. I studien som nämns ovan rekommenderas det att man utför dessa övningar i sex månader vart tjugonde år för att hålla minnet intakt.

Den första serien frigör energi som hålls i lederna. Den innehåller mjuka rörelser som kan praktiseras av alla. De löser upp slagg i lederna som sedan lämnar kroppen via utsöndringsorganen. En lätt känsla i kropp och sinne är resultatet av dessa övningar. De kan utföras med olika nivåer av uppmärksamhet. Genom att vara uppmärksam på hur det känns i kroppen får sinnet vila eftersom vi då kan låta tankarna fritt komma och gå. Genom att utföra dem i koordination med andningen ökar koncentrationen och sinnet vilar än mer. Och till sist genom visualisering ökar effekten av övningen eftersom vi samtidigt använder oss av tankens kraft.

Den andra serien stärker matsmältningssystemet och musklerna i bålen. Ett hälsosamt matsmältningssystem är avgörande för hur vi mår i resten av kroppen och sinnet. De här övningarna är viktiga för en bra hållning och de kan hjälpa vid olika smärttillstånd i ryggen.

Den tredje serien stärker hjärta och lungor samt mjukar upp i höfterna. De löser upp överskott av slem i lungor och matsmältningskanalen, samt upprätthåller balans i kroppen.

Den 15 juni håller jag i en workshop med Pawanmuktasana 1 serien. Vi kommer att praktisera dessa övningar med tre nivåer av uppmärksamhet.

Anmäl dig här

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Kristina Kjellberg » Stadig och stilla:  ”Ska man ställa någon klocka eller hur gör man med tiden när man ska göra det sjä..”

  • Kerstin » Medveten närvaro:  ”Första juni, vilken fantastisk sommar vi har. Att börja morgonen med att sitta u..”

  • Whera Nyvell » Medveten andning:  ”Ack, så bra att bli påmind om den medvetna andningen som ett fantastiskt redskap..”

  • Gunnar » Medveten närvaro:  ”Fint skrivet och en bra beskrivning på det första steget. Tack för du delar me..”

  • Kerstin » Tigern - Vyaghrasana:  ”Vi som yogat i Rejmyre i kväll har bland många andra stärkande asanas praktisera..”

Bloggarkiv