Fyra nivåer av engagemang

Min lärare Swami Niranjan berättar om fyra nivåer av engagemang i yoga. Dessa är:

  • Yogautövande
  • Yogasadhana
  • Yogisk livsstil
  • Yogakultur

Yogautövande är när vi utför yoga för vår egen skull, t.ex. för vår hälsa, för att bli mjuka i kroppen, för att kunna hantera stress, för att stilla sinnet, för att bli starka, smidiga och snygga. Vi går på kurser en gång i veckan och kanske utövar vi också några av övningarna hemma. På den här nivån befinner sig de flesta idag.

Yogautövandet blir en Yoga Sadhana när vi istället för att utföra övningarna för våra egna intressen, börjar utföra dem för yogans skull för att nå dess mål och syfte. Yoga betyder enhet eller förening. Yoga vill alltså ytterst förena människan med hela sig, med sin omgivning och med något större än sig själv. I yogasadhana använder vi teknikerna med ett osjälviskt syfte. Swami Satyananda sa:
“Sadhana should be performed without ego and with the feeling that one is doing sadhana only as an instrument in the hands of a divine power. Always have the feeling that you are performing asanas, pranayama and meditation as an instrument, that you are only playing the role of a sadhaka.”

När engagemanget djupnar än mer så övergår vi till att leva en Yogisk livsstil. Yoga blir då integrerat i vårt dagliga liv på alla nivåer. Asana utförs för kroppen, pranayama för energinivån, yoga nidra för avslappning och meditation för sinnet så vi kan fungera optimalt och utföra våra uppgifter på allra bästa sätt. Vi inkluderar attityder, förhållningssätt och discipliner (yama och niyama) som en naturlig del för att utvecklas som människor så vi smidigt kan samarbeta med andra. Det krävs fortfarande en viss ansträngning för att inkludera allt detta, men det har blivit en självklarhet att ha med yoga i livet dagligen.

En Yogakultur blir det när yoga är fullständigt integrerat i oss. När det inte längre är en ansträngning. När det är lika naturligt att vara medvetet närvarande som att äta, lika naturligt att vara avslappnad som att sova, lika naturligt att vara vänlig mot andra som att andas.

Flera av er som gått på yoga hos mig har märkt att livet förändras av att börja med yoga. Att gå på yoga en gång i veckan kan göra underverk. Men vill du verkligen uppleva vad yoga kan ge behöver du göra mer än så. Du behöver integrera yoga i ditt liv. Du behöver praktisera hemma, flera gånger i veckan. Det behöver inte vara mycket, 10-15 minuter räcker, men om du gör det ofta, gärna varje dag, så ger det större effekt än om du endast kommer på en två-timmars klass en gång i veckan.

Ett fantastiskt sätt att bli inspirerad att få in yoga i vardagen är att delta på en veckoretreat på vår vackra kursgård och ashram strax utanför Bollnäs. Det är en mycket vacker plats som är skapad för att vi ska kunna tillgodogöra oss yoga på allra bästa sätt. Se bilder här (öppnas på Satyananda Yoga i Sveriges sida)
Veckan efter midsommar håller jag i en retreat som alla kan delta i. Du hittar kanske guldkorn att ta med dig hem och använda i vardagen. Här kan du läsa mer

Läs också ”Hur mycket yoga har du gjort?” och ”Karmayogans förhållningssätt”.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Kristina Kjellberg » Stadig och stilla:  ”Ska man ställa någon klocka eller hur gör man med tiden när man ska göra det sjä..”

  • Kerstin » Medveten närvaro:  ”Första juni, vilken fantastisk sommar vi har. Att börja morgonen med att sitta u..”

  • Whera Nyvell » Medveten andning:  ”Ack, så bra att bli påmind om den medvetna andningen som ett fantastiskt redskap..”

  • Gunnar » Medveten närvaro:  ”Fint skrivet och en bra beskrivning på det första steget. Tack för du delar me..”

  • Kerstin » Tigern - Vyaghrasana:  ”Vi som yogat i Rejmyre i kväll har bland många andra stärkande asanas praktisera..”

Bloggarkiv