Tigern - Vyaghrasana

Tigern – Vyaghrasana är en övning jag på sista tiden praktiserat en del. Det känns väldigt bra för ryggen och bålen. Att stärka rygg och kärnan i bålen är väldigt bra för balansen i kroppen. När jag gör denna regelbundet upplever jag en härlig styrka i kroppen.

Nedan får du beskrivning på hur du kan göra övningen själv hemma. Har du gått en kurs i yoga är det ganska lätt att praktisera utifrån en textbeskrivning, annars kan det vara bättre att först gå en kurs med en erfaren lärare.

Tigern – Vyaghrasana
Stå på alla fyra med händerna rakt under axlarna och knäna under höfterna.
Med en inandning lyft höger ben och sträck det rakt bakom dig. Håll andan inne och böj vid knäet så foten pekar upp mot taket, lyft samtidigt huvudet och titta upp mot taket.
Med en utandning sträck ut benet bakom dig igen och böj in benet under kroppen samtidigt som du drar in huvudet mellan armarna. Huvud och knä försöker nå varandra.

Upprepa 5-10 gånger på var sida.

Det är lätt hänt att luta sig bort från den sida vars ben man lyfter. Försök att undvika det och behåll balansen i kroppen. Håll armarna sträckta.
Fokusera på andningen och rörelsen.

En variant som än mer stärker kärnan i bålen och därmed är mycket bra för balansen.
När du sträcker ut höger ben, sträck samtidigt fram vänster arm. Dra sedan in både arm och ben under kroppen. Du balanserar på vänster ben och höger arm.
Gör på samma sätt på den andra sidan.

Tigern stärker äggstockar och livmoder. Den är särskilt bra efter en förlossning och om man fött många barn. Sträcker magmusklerna och främjar matsmältningen, blodcirkulationen i magen ökar. Mjukar upp i leder, höfter och ben. Mjukar upp och stärker muskulaturen i ryggen samt kring ischiasnerverna och kan därför kännas avlastande vid ischiasvärk.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Kristina Kjellberg » Stadig och stilla:  ”Ska man ställa någon klocka eller hur gör man med tiden när man ska göra det sjä..”

  • Kerstin » Medveten närvaro:  ”Första juni, vilken fantastisk sommar vi har. Att börja morgonen med att sitta u..”

  • Whera Nyvell » Medveten andning:  ”Ack, så bra att bli påmind om den medvetna andningen som ett fantastiskt redskap..”

  • Gunnar » Medveten närvaro:  ”Fint skrivet och en bra beskrivning på det första steget. Tack för du delar me..”

  • Kerstin » Tigern - Vyaghrasana:  ”Vi som yogat i Rejmyre i kväll har bland många andra stärkande asanas praktisera..”

Bloggarkiv