"Hur mycket yoga har du gjort nu då?"

Satyananda kursgård & ashram Satyananda kursgård & ashram

När jag kom tillbaka till Sverige efter att ha spenderat 3 månader på Bihar School of Yoga i Indien fick jag frågan; "Hur mycket yoga har du gjort nu då?" Jag svarade spontant, "Inte mer än vanligt?" Sen funderade jag på frågan och mitt svar.

Vad tänker vi när vi ställer en fråga som denna? Ofta är det "Hur mycket tid har du spenderat på yogamattan och gjort asana, pranayama och meditation?" Mitt svar "Inte mer än vanligt" refererade till detta. Jag har inte under dessa tre månader gjort mer av den delen av yogautövandet än vad jag gör dagligen hemma. Men det jag har fått praktisera väldigt mycket mer på är att leva yoga. Vad innebär det då? Jo jag har bland annat praktiserat karmayoga.

Karmayoga är den yogaform som balanserar vårt agerande. Den första och viktigaste ingrediensen i karmayoga är medveten närvaro. Att vara närvarande i det jag gör just nu. Att inte låta tankarna dra iväg med mig på andra uppgifter, att inte låta sinnenas intryck få mig att tappa koncentrationen, att hålla uppmärksamheten samlad på uppgiften. På yogamattan i våra asana, pranayama och meditation är det det vi tränar på. Allt annat som kommer utav att praktisera dessa delar av yoga som god hälsa, styrka och frid i sinnet är de goda bieffekterna. När vi också börjar inkludera det vi lärt oss på yogamattan i vardagen, när vi börjar bli mer medvetet närvarande i varje stund, då börjar vi också att leva yoga.

Yoga betyder förening, balans, harmoni. Att uppleva balans och harmoni bara på yogamattan är att begränsa vad yoga kan göra för oss. Att tro att yoga bara är det vi utför på yogamattan är också att begränsa yoga. Yoga kan bli en del av varje ögonblick i livet. Varje ögonblick kan vi vara i förening med oss själva och omgivningen, i harmoni och balans. Det kräver förstås träning. Att spendera tid på ett ashram är en fantastisk möjlighet att träna karmayoga. Vi får möjligheten att utföra alla sysslor som vi normalt gör i vardagen men här med ledning och inspiration att utföra dem medveten närvarande utan stress, utan prestation, utan förväntningar på resultatets utgång eller bekräftelse. Vi utför inte sysslorna för att vi ska få något tillbaka utan för att sysslorna behöver utföras.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Kristina Kjellberg » Stadig och stilla:  ”Ska man ställa någon klocka eller hur gör man med tiden när man ska göra det sjä..”

  • Kerstin » Medveten närvaro:  ”Första juni, vilken fantastisk sommar vi har. Att börja morgonen med att sitta u..”

  • Whera Nyvell » Medveten andning:  ”Ack, så bra att bli påmind om den medvetna andningen som ett fantastiskt redskap..”

  • Gunnar » Medveten närvaro:  ”Fint skrivet och en bra beskrivning på det första steget. Tack för du delar me..”

  • Kerstin » Tigern - Vyaghrasana:  ”Vi som yogat i Rejmyre i kväll har bland många andra stärkande asanas praktisera..”

Bloggarkiv